Η αρμονία κρύβεται μέσα μας

harmonylife.gr - Η αρμονία κρύβεται μέσα μας

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ από πού προέρχονται τα συναισθήματα; Τι είναι αυτό που μας κάνει να αισθανόμαστε χαρά, ελπίδα, αισιοδοξία, θλίψη, αδικία, απογοήτευση ή θυμό; Οι περισσότεροι νομίζουν πως οι εξωτερικές συνθήκες είναι αυτές που μας προκαλούν τα συναισθήματα που νιώθουμε: Ένα όμορφο ταξίδι μας πλημμυρίζει από χαρά ενώ ένα αρνητικό σχόλιο του αφεντικού μας, μας δημιουργεί θυμό και στεναχώρια.  Κι όμως, αν το σκεφτείς καλά, θα δεις ότι το κλειδί δεν βρίσκεται έξω από εμάς, αλλά μέσα μας. Τα βιώματα και οι εμπειρίες που έχει κάποιος καθορίζουν πως θα ερμηνεύσει το κάθε άτομο ένα γεγονός και στη συνέχεια πως θα αντιδράσει.  Για παράδειγμα, ένα αρνητικό σχόλιο κάποιου ατόμου ενώ  είναι ικανό να εξοργίσει κάποιο άτομο, κάποιο άλλο μπορεί να το αφήσει παντελώς αδιάφορο, χωρίς να του δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα. Διότι πριν δημιουργηθεί ένα συναίσθημα έχει προηγηθεί μια σκέψη. Όταν λοιπόν κάνουμε θετικές σκέψεις, δεν αφήνουμε περιθώριο στις αρνητικές να τρυπώσουν στο μυαλό μας και να μας στερήσουν την ευτυχία. Διάβασε ποιες είναι οι 5 βασικές αρχές που μπορούν να μας φέρουν πιο κοντά στην ευτυχία:

  1. Μόνο για σήμερα μη θυμώνεις. Φυσικά είμαστε άνθρωποι και είναι αδύνατο να μη θυμώνουμε, πρέπει να θυμώνουμε. Αν όμως, για μια μέρα πούμε στον εαυτό μας να μη θυμώσει ό,τι κι αν γίνει, αυτό που θα έχουμε καταφέρει είναι να συνειδητοποιήσουμε τι είναι αυτό που μας δημιουργεί θυμό. Το νόημα είναι να μην καταπιέσουμε το θυμό μας διότι αργά ή γρήγορα θα εκραγεί σαν ηφαίστειο, αλλά να παρατηρήσουμε γιατί και πότε θυμώνουμε. Και τότε, ως διά μαγείας, θα συνειδητοποιήσουμε πόσο ανώφελο είναι να τα βάζουμε με τον μπροστινό στο δρόμο που μας έκλεισε ή με το σύντροφό μας που άφησε για ακόμα μια φορά τα πράγματά του σκορπισμένα. Καμιά φορά είναι ο τρόπος που εκφραζόμαστε. Μπορούμε να πούμε σε κάποιον πως έχουμε θυμώσει χωρίς να φωνάζουμε και να ουρλιάζουμε.  – Να είσαι σε ειρήνη!!!
  2. Μόνο για σήμερα μην ανησυχείς. Ανησυχείς για το πόση κίνηση θα έχει σήμερα στο δρόμο για τη δουλειά, για το αν θα προλάβεις να κάνεις όλα όσα χρειάζονται, αν τα παιδιά σου θα είναι καλά, αν, αν, αν… Αν για μία μόνο ημέρα πεις στον εαυτό σου ότι δεν θα ανησυχήσεις, ο κόσμος να χαλάσει, θα δεις ότι ο κόσμος ΔΕΝ θα χαλάσει. Θα δεις ακόμα πως όταν έχεις πίστη στο ότι όλα θα πάνε όπως πρέπει να πάνε, γεμίζεις την καρδιά σου με αισιοδοξία αντί για ανησυχία και άγχος. – Εμπιστέψου!!!
  3. Μόνο για σήμερα δείξε ευγνωμοσύνη. Μόνο όταν πάψεις να ανησυχείς μπορείς να απολαύσεις. Τώρα είναι η ώρα που είσαι σε θέση να εκτιμήσεις όσα (πολύτιμα) ήδη έχεις: τη δουλειά σου, ένα σπίτι, την υγεία σου, ανθρώπους που σε αγαπούν και είναι δίπλα σου. Όταν είμαστε ευγνώμονες για όσα έχουμε, έλκουμε ακόμα περισσότερα στη ζωή μας. Καμιά φορά ξεχνάμε αυτά που έχουμε και θέλουμε ακόμη περισσότερα.
  4. Μόνο για σήμερα δούλεψε με τον εαυτό σου. Όταν δουλεύουμε με τον εαυτό μας, μόνο τότε μπορούμε να δούμε πτυχές του που όταν τις ανακαλύψουμε θα εκπλαγούμε με το τι υπάρχει μέσα μας. Γιατί ο πολύτιμος εαυτός μας αξίζει το καλύτερο. Να βάλουμε όλο μας το είναι για να κάνουμε έναν καλύτερο κόσμο που όλοι ονειρευόμαστε. Το θέμα είναι αυτό που κάνουμε να το κάνουμε συνειδητά στο εδώ και στο τώρα και μάλιστα με σκοπό.
  5. Μόνο για σήμερα τίμα τους γονείς σου, τους δασκάλους σου και όλους τους ανθρώπους. Αν για μία μέρα αφήσουμε πίσω μας όσα μας έχουν πικράνει και απλώς συμπεριφερθούμε με αγάπη και κατανόηση προς όλους, η καρδιά μας γεμίζει με ηρεμία και γαλήνη. Και άλλωστε, ό,τι προσφέρουμε, το εισπράττουμε στο πολλαπλάσιο. Δες με κατανόηση τους άλλους και σκέψου ότι καθένας, ακόμα κι αν δεν είναι ο αγαπημένος μας άνθρωπος στον κόσμο, κάνει αυτό που μπορεί και σου δίνει αυτό που έχει. Δεν μπορούν όλοι να καταλάβουν τις δικές σου ανάγκες. Απλά δέξου αυτό που είναι και πήγαινε παρακάτω.

Μπορεί καμιά φορά η ζωή να σε πηγαίνει σε άλλα μονοπάτια που δεν θα ήθελες αλλά το παραμύθι της ζωής μπορείς να το φτιάξεις μόνος σου. Μπορείς απλά να κάθεσαι για χρόνια και να ψάχνεις ένα διαμάντι στο άγνωστο ή να αποφασίσεις να στρέψεις το βλέμμα προς τα μέσα σου και να ανακαλύψεις το πολυτιμότερο διαμάντι που λέγεται εαυτός. Είναι πολύ δύσκολο να Αναγνωρίζουμε – να Αποδεχόμαστε – και να Αλλάζουμε τα λάθη μας. Αλλά μόνο μέσα από τις δυσκολίες μπορούμε να εξελιχθούμε και να πάμε μπροστά. Οι περισσότεροι, όμως, θέλουμε έναν συνταξιδιώτη δίπλα μας να μας φωτίζει τα δύσκολα μονοπάτια. Να μας δείχνει ποια είναι τα σταυροδρόμια μας και τι θα συναντήσουμε χωρίς να επιλέγει ποια θα είναι η κατεύθυνση μας. Όποιος και αν είναι αυτός ο δρόμος σκοτεινός ή φωτεινός, εύκολος ή δύσκολος, σίγουρα θα είναι ένα ταξίδι σοφίας και εκτίμησης, σ αυτόν τον όμορφο προορισμό που λέγεται ΖΩΗ.

Και εσύ μπορείς!!!!

Χρύσα Πήλιου

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια