fbpx

Διαλογισμός

Διαλογισμοί

“Ο άνθρωπος. Θυσιάζει την υγεία του για να αποκτήσει χρήματα. Μετά θυσιάζει τα χρήματα για να φτιάξει την υγεία του. Αργότερα έχει τόση αγωνία για το μέλλον του που δεν ζει το σήμερα. Το αποτέλεσμα είναι να μη ζει ούτε στο παρόν ούτε στο μέλλον. Ζει σαν να μην πρόκειται ποτέ να πεθάνει. Και τότε πεθαίνει χωρίς να έχει ζήσει ποτέ πραγματικά, Δαλάι Λάμα

Τι είναι ο διαλογισμός;

Ο διαλογισμός εξερευνά την φύση του νου. Μας βοηθά να έρθουμε σε επαφή με τον εαυτό μας, να ηρεμούμε το νου και να χαλαρώνουμε το σώμα, το να αφήνεσαι και να δέχεσαι. Ο διαλογισμός αφορά την ολότητα του ανθρώπου σώμα, νου και πνεύμα. Ο διαλογισμός βιώνεται ως μια απεριόριστη και βαθύτατη κατάσταση ηρεμίας, γαλήνης και εσωτερικής αρμονίας, ισορροπίας και ειρήνης. Είναι πρωτίστως το άδειασμα του νου, το άδειασμα των σκέψεων και των συναισθημάτων μας. Με τον διαλογισμό αδειάζουμε από καθετί περιττό και ξαναγεμίζουμε με νέα, θετική και ζωτική ενέργεια, ροή και καθαρή δύναμη. Σταδιακά ο διαλογισμός δίνει θετική διάθεση και χτίζει τη θετική στάση απέναντι στη ζωή, την καθημερινότητα και τις ποίκιλες προκλήσεις της, αφυπνίζοντας τον θετικό μας εαυτό. Μας αναζωογονεί ουσιαστικά.

Τα πολλαπλά οφέλη του διαλογισμού

 • Χαλαρώνει προσφέροντας ηρεμία και γαλήνη
 • Ξεκουράζει
 • Φέρνει ισορροπία σε σώμα και νου
 • Απομακρύνει το άγχος, την ανασφάλεια
 • Καταπολεμά το φόβο
 • Βοηθά σε προβλήματα υγείας (αρτηριακή πίεση, αρθρίτιδα, αλλεργίες)
 • Αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας
 • Βοηθά στη τακτοποίηση των σκέψεων
 • Οδηγεί στην επίγνωση και την αυτογνωσία
 • Αναπτύσσει τη χαρά
 • Μας φορτίζει με καθαρή ζωτική ενέργεια
 • Γαλήνη στο νου
 • Χαμηλότερη αντίδραση σε αρνητικά συναισθήματα (θυμός, φόβος, πόνος)
 • Θετικότερα συναισθήματα

Ποιοι μπορούν να κάνουν διαλογισμό;

Όλοι μπορούν να διαλογιστούν και έχουν το δικαίωμα να διαλογιστούν εφόσον βέβαια είναι πνευματικά υγιής. Ο διαλογισμός έχει θετική επίδραση και επιδρά θετικά σε όλους.

Υπάρχει μόνο ένα είδος διαλογισμού;

Ο διαλογισμός είναι μια βιωματική εμπειρία. Αν κάποιος θέλει να τον προσεγγίσει μπορεί να δοκιμάσει διαφορετικές τεχνικές, καθώς υπάρχουν πολλά είδη διαλογισμού. Να επιλέξει αυτή που του ταιριάζει και να απολαύσει την εμπειρία που του προσφέρει.

Υπάρχουν διαλογισμοί που αφορούν τη σιωπή και τη νοητική ηρεμία, τη συναισθηματική κάθαρση, τον οραματισμό και τη δημιουργία θετικών εικόνων στο νου, διαλογισμοί που αφορούν τη θετική σκέψη και την προσευχή, διαλογισμοί που αφορούν τη ζωτική ενέργεια και τη θεραπεία, διαλογισμοί που χρησιμοποιούν αρώματα, χρώματα, εικόνες, λέξεις, και ήχους, ακόμα και διαλογισμοί που περιλαμβάνουν κίνηση, περπάτημα και χορό.

Μπορώ να διαλογιστώ άμα δεν έχω διαλογιστεί ποτέ;

Ναι φυσικά, ο καθένας από εμάς είναι ικανός για αυτή την εκπαίδευση. Μία καλή αρχή για να ξεκινήσει κάποιος είναι το Mindfulness Meditation.

Τι είναι ο διαλογισμός mindfulness meditation;

To Mindfulness (ενσυνειδητότητα) είναι η κατάσταση κατά την οποία κάποιος είναι επικεντρωμένος και έχει επίγνωση για το τι γίνεται στο παρόν, στο «τώρα», καθώς η επικέντρωση γίνεται στην αναπνοή, στο σώμα, στην παρατήρηση των σκέψεων και συναισθημάτων χωρίς την κριτική ανάλυση. Επίσης τις περισσότερες φορές το μυαλό μας ασχολείται με το μέλλον ή το παρελθόν και δύσκολα απολαμβάνουμε ή έχουμε επίγνωση για αυτό που συμβαίνει στο παρόν. Σε μαθαίνει απλούς διαλογισμούς ευγνωμοσύνης και αγαπητικής καλοσύνης. Σε μαθαίνει πώς να είσαι πάντα παρόν μέσα από τις καθημερινές σου ασχολίες. Σε μαθαίνει έναν νέο τρόπο ζωής.

Μεγάλες εταιρείες (όπως Apple, Google, Nike, Yahoo, AOL, HBO), νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστήµια και φυλακές έχουν υιοθετήσει τον διαλογισμό, και ειδικότερα τη μέθοδο Mindfulness. Έρευνες δείχνουν ότι η ενσυνειδητότητα έχει θετική επίδραση στο μυαλό και στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ένα πρόγραμμα λίγων εβδομάδων πάνω στην ενσυνειδητότητα δείχνει ενεργοποίηση των περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη θετική επιρροή. Επίσης έρευνες δείχνουν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά καλύτερα στην παραγωγή αντισωμάτων μετά από διαλογισμό. Η εκπαίδευση στην ενσυνειδητότητα βοηθάει στη μείωση του stress και προωθεί την καλή ψυχική υγεία. Καθώς στο χώρο της εργασίας εκτιμούν ότι συμβάλει σε πιο χαρούμενο ανθρώπινο δυναμικό και καλύτερη υγεία των εργαζομένων τους.

Τα οφέλη

 • Μείωση αρνητικών σκέψεων
 • Περισσότερες Θετικές σκέψεις
 • Συγκέντρωση
 • Βελτίωση της Μνήμης
 • Παρατήρηση Συναισθημάτων
 • Μείωση του στρες
 • Αποδοχή του εαυτού και των άλλων
 • Καλύτερη υγεία
 • Καλύτερες συντροφικές, οικογενειακές σχέσεις
 • Λιγότερη κριτική
 • Απόλαυση στη ζωή εδώ και τώρα

Για να αναπτύξετε τη δεξιότητα της ενσυνειδητότητας (Mindfulness) και να μειώσετε το stress, δεν είναι απαραίτητο να μάθετε διαλογισμό. Ευτυχώς υπάρχουν τρόποι για να εξασκήσετε την ενσυνειδητότητα χωρίς να αφιερώνετε πολύ χρόνο μέσα στην ημέρα. Μπορείτε να εξασκηθείτε περπατώντας ή όταν οδηγείτε ή ακόμη και στο γραφείο.

Τα μαθήματα διαλογισμού που γίνονται στο κέντρο μας μπορούν να γίνουν σε ατομικό καθώς και σε ομαδικό επίπεδο έχουν άμεσα θετικά αποτελέσματα για να νιώσουμε πιο ήρεμοι, πιο συγκεντρωμένοι στο εδώ και τώρα με επίγνωση και θετικότερα συναισθήματα.

Τα μαθήματα έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Καθώς το άτομο διδάσκεται πως θα το εφαρμόσει μόνο του στον εαυτό του και σε καθημερινή βάση.

Μέσα σε δύο μήνες καθημερινής προσωπικής άσκησης ο εκπαιδευόμενος γνωρίζει πώς να εφαρμόζει την τεχνική στην καθημερινότητα του.

Τα μαθήματα θα σε βοηθήσουν να μάθεις να διαχειρίζεσαι τον νου αντί να σε διαχειρίζεται, να διαχειρίζεσαι τα αρνητικά σου συναισθήματα, να αντικαταστείς τις αρνητικές σου σκέψεις με θετικές, να δεις τις ικανότητες σου.

Στα μαθήματα δίνεται εγχειρίδιο με τους διαλογισμούς και τις εβδομαδιαίες ασκήσεις. Επίσης για όποιον επιθυμεί δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης από το Harmonylife.

Η τεχνική του συγκεκριμένου διαλογισμού είναι βασισμένο στο Mindfulness Meditation.

Οι ομάδες λειτουργούν σε τρεις μορφές:

Σε τριήμερα για όσους δυσκολεύονται χρονικά να παρακολουθήσουν τις εβδομαδιαίες συναντήσεις.

Σε εβδομαδιαίες συναντήσεις όπου οι συναντήσεις θα γίνονται μια φορά την εβδομάδα και θα διαρκούν μία ώρα. Θα δημιουργηθούν δύο ομάδες μία κλειστή ομάδα η οποία θα εκπαιδευτεί στην συγκεκριμένη τεχνική και μία ανοιχτή ομάδα στην οποία αφορά όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τον διαλογισμό Mindfulness και δεν έχουν χρόνο να δεσμευτούν.

Η τρίτη μορφή αφορά εταιρείες και οργανισμούς όπου η εκπαίδευση γίνεται με βάση τις απαιτήσεις της κάθε εταιρείας και οργανισμού. Διαβάστε περισσότερα στις υπηρεσίες για εταιρείες.

Σημείωση: Όλα τα παραπάνω γίνονται και σε ατομικό επίπεδο.

Ομάδες 8 – 10 ατόμων για να υπάρχει χώρος και χρόνος στις συζητήσεις.

Και μην ξεχνάς: Ο νους είναι σαν ένα μικρό παιδί που χρειάζεται εκπαίδευση.