fbpx

Ατομική Θεραπεία

Ατομική Θεραπεία

Τι είναι η ατομική θεραπεία;

Η ατομική θεραπεία είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου, βοηθώντας το θεραπευόμενο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που τον απασχολούν. Στόχος της θεραπείας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής και της ψυχικής υγείας του ατόμου. Βοηθά επίσης το άτομο να βελτιώσει τις σχέσεις και τις κοινωνικές δεξιότητές του.

Με την ατομική θεραπεία το άτομο που ζητά βοήθεια, αρχικά βρίσκει ανακούφιση μιλώντας για καταστάσεις που τον απασχολούν και πιθανά τον προβληματίζουν και τον πιέζουν. Ο θεραπευτής δημιουργεί ένα κλίμα ασφάλειας, εμπιστοσύνης και άνευ όρων αποδοχής με έναν άνθρωπο που δεν τον κρίνει και δεν τον απορρίπτει. Έτσι το άτομο μπορεί να εκφράσει ελεύθερα τα συναισθήματα και τις σκέψεις, που ίσως φοβάται να μοιραστεί ακόμα και με πολύ κοντινούς του ανθρώπους. Σταδιακά, με την υποστήριξη του θεραπευτή, μπορεί να διευρύνει την αντίληψή του για την ζωή, τις σχέσεις και τον εαυτό του και να βοηθηθεί να κάνει αλλαγές ανάλογα με τις προσωπικές ανάγκες και τους στόχους που έχει ο ίδιος/η ίδια θέσει.

Οικογενειακή Θεραπεία

Οικογενειακή Θεραπεία

Τι είναι η οικογενειακή θεραπεία;

Η οικογενειακή θεραπεία είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας που αντιμετωπίζει τις συμπεριφορές όλων των μελών της οικογένειας.  Όπως σε όλα τα συστήματα έτσι και στην οικογένεια τα μέλη αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους και επηρεάζουν ο ένας τον άλλον. Η οικογενειακή θεραπεία έχει σαν στόχο τη λειτουργικότητα και την εξισορρόπηση του ατόμου ή όλης της οικογένειας, ώστε το άτομο να μπορεί να σχετίζεται έχοντας βαθύτερη αυτοεπίγνωση των αναγκών του και να κάνει συνειδητά επιλογές που θα εξελίξουν τον ίδιο αλλά και τις ανθρώπινες σχέσεις του.

Με την Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία μπορούμε να παρέμβουμε είτε σε ολόκληρη την οικογένεια είτε σε ένα μέλος της με στόχο την ισορροπία και την επίλυση των προβλημάτων.

Ο Θεραπευτής γίνεται μέλος του συστήματος της οικογένειας βοηθώντας τα άτομα να βρουν νέους και πιο λειτουργικούς τρόπους που θα ενισχύσουν την εσωτερική ισορροπία στις ανθρώπινες σχέσεις αλλά και στη σχέση με τον εαυτό τους.

Θεραπεία ζεύγους

Θεραπεία ζεύγους

Τι είναι η ψυχοθεραπεία ζεύγους;

«Τι ξέρουν οι ανύπαντροι από αυτή την συνεχώς εναλλασσόμενη, απεριόριστα επικίνδυνη ,σπαραξικάρδια ζωή που καλούμε γάμο….» Bernard Shaw

Πως είναι δυνατό να αποδομηθεί μια σχέση μεταξύ δύο ανθρώπων που μέχρι πρότινος μοιράζονταν τη μαγευτική εμπειρία του να αγαπάς και να αγαπιέσαι; Η χαρά και ο ενθουσιασμός που αρχικά κατακλύζουν το νέο ζευγάρι σταδιακά αντικαθίσταται από ματαιώσεις, απογοητεύσεις, ανικανοποίητες επιθυμίες και θυμούς.

Η Ψυχοθεραπεία ζεύγους απευθύνεται σε άτομα που ζουν μαζί και έχει στόχο τη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ τους, την επίλυση διαφόρων θεμάτων και τη διαπραγμάτευση των ρόλων στη σχέση τους. Η Ψυχοθεραπεία ζεύγους είναι συνήθως βραχύχρονη και μπορεί να συνδυαστεί με ατομική ή ομαδική ψυχοθεραπεία του ενός ή και των δύο μελών.

Ο θεραπευτής βοηθά το ζευγάρι να κατανοήσει ο ένας τον άλλον, να εκφράσει σκέψεις και συναισθήματα ανακαλύπτοντας νέους κώδικες επικοινωνίας για να επέλθει η ισορροπία αναμεσά τους.

Ομάδες προσωπικής ανάπτυξης

Ομάδες προσωπικής ανάπτυξης

Τι είναι η Ομάδα προσωπικής ανάπτυξης;

Η ομάδα προσωπικής ανάπτυξης είναι μία ομάδα ανθρώπων όπου τελείως διαφορετικές προσωπικότητες συνυπάρχουν και προσπαθούν να καλύψουν σημαντικές ανάγκες τους. Η συμμετοχή μέσα σε μία ομάδα απευθύνεται σε άτομα που θέλουν να εμβαθύνουν την αυτογνωσία τους, να προχωρήσουν την προσωπική τους εξέλιξη και να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στις σχέσεις και στη ζωή τους. Στις ομάδες προσωπικής ανάπτυξης δημιουργείται ο χώρος αλλά και ο χρόνος όπου το κάθε μέλος λειτουργεί σχετίζεται και αλληλοεπιδρά με τα υπόλοιπα μέλη, δομώντας ένα κλίμα εμπιστοσύνης, ασφάλειας, σεβασμού και αποδοχής.

Οι άνθρωποι στην ομαδική θεραπεία βελτιώνονται όχι μόνο από τις παρεμβάσεις του θεραπευτή, αλλά και από τα μέλη της ομάδας. Η ομαδική θεραπεία δίνει επίσης την ευκαιρία στο άτομο να δει πώς άλλοι με παρόμοια βιώματα και εμπειρίες χειρίζονται παρόμοια προβλήματα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δει τα προβλήματα με άλλη οπτική.

Ο θεραπευτής της ομάδας συχνά βοηθά τους ανθρώπους να μάθουν να επικοινωνούν πιο καθαρά και αποτελεσματικά μεταξύ τους στο πλαίσιο της ομάδας. Αυτό οδηγεί τους ανθρώπους να μαθαίνουν νέες κοινωνικές δεξιότητες τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν με όλες τις σχέσεις που συναναστρέφονται.

Καθώς τα μέλη της ομάδας αρχίζουν να αισθάνονται ασφάλεια, είναι σε θέση να μιλούν ελεύθερα. Η ψυχολογική ασφάλεια της ομάδας θα επιτρέψει την έκφραση εκείνων των συναισθημάτων που συχνά είναι δύσκολο να εκφραστούν εκτός ομάδας. Τα μέλη της ομάδας αρχίζουν να ζητούν την υποστήριξη που χρειάζονται. Ενθαρρύνονται να πουν στους ανθρώπους τι περιμένουν από αυτούς. Μπορεί να φαίνεται δύσκολο πώς τα μέλη μίας ομάδας από αγνώστους μπορούν να αλληλοβοηθούν αλλα τα μέλη των ομάδων συχνά παρατηρούν με έκπληξη πόσο βοηθητική, χρήσιμη και θεραπευτική είναι η ομάδα για όλους.

Συμβουλευτική εφήβων

Συμβουλευτική εφήβων

Τι είναι η συμβουλευτική εφήβων;

Η συμβουλευτική εφήβων στοχεύει στην ομαλή μετάβαση από την παιδική στην ενήλικη ζωή. Ο έφηβος έχει την τάση να απομακρύνεται σταδιακά από το οικογενειακό σύστημα προκειμένου να αποκτήσει την ανεξαρτησία του. Αυτή η μετάβαση προς την ενηλικίωση είναι πολύ σημαντική τόσο για τον έφηβο όσο και για την οικογένειά του παρότι είναι μία φυσιολογική εξέλιξη. Αυτό συμβαίνει διότι οι γονείς καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τις μεταξύ τους σχέσεις που τόσο καιρό είχαν αφήσει στην άκρη για το μεγάλωμα τον παιδιών ενώ από την άλλη ο έφηβος δεν ξέρει ακόμη τι θέλει ούτε έχει κάνει ακόμη ξεκάθαρες ταυτίσεις (για παράδειγμα θέλει την ανεξαρτησία αλλά όταν την αποκτά φαίνεται να τον φοβίζει).

Ο ψυχοθεραπευτής με κατανόηση και χωρίς κριτική έχει σαν στόχο να στηρίξει και να ενθαρρύνει τον έφηβο, να κατανοήσει καλύτερα την συμπεριφορά, τις σκέψεις και τα συναισθήματά του αναπτύσσοντας τις κατάλληλες δεξιότητες έτσι ώστε να επιλύσει θέματα που τον δυσκολεύουν (για παράδειγμα οικογένεια, σχολείο, σχέσεις με τους συνομηλίκους, σχέσεις με το άλλο φύλλο, σεξουαλικότητα, εικόνα του εαυτού κ.α.)

Η συμβουλευτική εφήβων γίνεται πάντα με την συναίνεση του γονέα ή κηδεμόνα και ξεκινά πάντα με μια πρώτη επαφή με τους γονείς.

Συμβουλευτική γονέων

Συμβουλευτική γονέων

Τι είναι η συμβουλευτική γονέων;

Ο τρόπος που ανατρέφουμε τα παιδιά έχει αλλάξει σημαντικά. Η ανατροφή των παιδιών χρειάζεται προσοχή, ιδιαίτερα τη σημερινή εποχή, όπου τα παιδιά έχουν πολλά ερεθίσματα και η κοινωνία έχει αλλάξει σημαντικά. Πως μπορούμε να τα βοηθήσουμε να έχουν μια ισορροπημένη προσωπικότητα ως γονείς;

Οι ομάδες συμβουλευτικής γονέων είναι ομάδες που απαρτίζονται από γονείς. Δίνεται χώρος και χρόνος στους προβληματισμούς και τα θέματα που απασχολούν τους γονείς στην αναγνώριση και τη διαχείριση των δυσκολιών του παιδιού τους.

Ο ψυχοθεραπευτής με ενσυναίσθηση και αποδοχή προσπαθεί να δώσει πιθανές άλλες ερμηνείες από αυτές που σκέφτονται οι γονείς, δίνοντας εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης που ταιριάζουν στον καθένα ξεχωριστά. Έτσι με την αλλαγή της στάσης των γονέων αλλάζει και το παιδί και αυτό συμβαίνει διότι τα μέλη της οικογένειας αλληλοεπηρεάζονται και αλληλεξαρτώνται.

Ψυχολογική υποστήριξη στον εργασιακό σας χώρο

Ψυχολογική υποστήριξη στον εργασιακό σας χώρο

Βελτιώστε τη διάθεση, την επικοινωνία, τις συναδελφικές σχέσεις και την αποτελεσματικότητα σας στην εργασία σας.

Ζούμε σε μια εποχή όπου οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν μία σειρά δύσκολων καταστάσεων. Πέρα από τα προσωπικά τους θέματα (οικογενειακά, συντροφικά κ.α.) καλούνται να αντιμετωπίσουν και διάφορα εργασιακά θέματα όπως έντονη πίεση, άγχος, προθεσμίες, φόρτο εργασίας, επαγγελματική εξουθένωση κ.α., τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία του εργαζόμενου, τη συμπεριφορά του, την απόδοσή του και τις σχέσεις τόσο με τους συναδέλφους του όσο και με το ευρύτερο περιβάλλον του.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την επιχείρησή σας

Πρωταρχικός στόχος του Harmonylife είναι:

  • Να βοηθήσει τους εργαζόμενους να διατηρήσουν και να ενισχύσουν την ψυχική τους υγεία και ισορροπία
  • Να διαχειριστούν αποτελεσματικά προβλήματα της καθημερινότητας όπως συγκρούσεις, τραυματικά γεγονότα την κριτική
  • Να μειώσουν το άγχος, τον θυμό και τη θλίψη στο εργασιακό περιβάλλον
  • Να μειώσουν τις αρνητικές σκέψεις
  • Να αυξήσουν τα θετικά συναισθήματα, ηρεμία, χαρά αισιοδοξία, ελπίδα
  • Να αποκτήσουν το αίσθημα της συμπόνιας, της κατανόησης και της αποδοχής μεταξύ των εργαζομένων.
  • Τέλος, να τους εξοικειώσει με πιο πρακτικούς τρόπους αντιμετώπισης κρίσιμων ζητημάτων και να τους βοηθήσει να αναπτύξουν νέους, εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας και δεξιότητες λειτουργικής και αποτελεσματικής συμπεριφοράς.

Τα προγράμματα απευθύνονται στους εργαζόμενους κάθε επιχείρησης κι έχουν σαν στόχο τη βελτίωση της ομαδικότητας, της αποδοτικότητας, τη δημιουργία εμπιστοσύνης, την ανάπτυξη δημιουργικότητας και την εγκαθίδρυση ισορροπίας στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή.

Η ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη γίνεται μέσα από μία ποικιλία παρεμβάσεων όπως βιωματικά σεμινάρια, ενημέρωση και τεχνικές για τη αύξηση θετικών συναισθημάτων που στοχεύουν στη βελτίωση της ψυχικής, σωματικής και νοητικής υγείας, με σεβασμό στην ατομικότητα του κάθε εργαζόμενου.

Online Ψυχοθεραπεία

Online Ψυχοθεραπεία

Στη σημερινή εποχή η τεχνολογία αποτελεί πλέον ένα ακόμα εργαλείο και στον τομέα της ψυχοθεραπείας. Η ψυχοθεραπεία μέσω του διαδικτύου είναι αναγνωρισμένη και αποδεκτή μορφή θεραπευτικής παρέμβασης παγκοσμίως. Οι online συνεδρίες απευθύνονται σε άτομα που ζουν σε άλλη πόλη ή χώρα, σε άτομα τα οποία ζουν σε μέρη όπου η πρόσβαση σε ψυχολόγο μπορεί να είναι πρακτικά δύσκολη, σε άτομα που ταξιδεύουν συχνά καθώς και σε άτομα που αδυνατούν να μετακινηθούν για σοβαρούς λόγους υγείας. Στόχος μας είναι η εμψύχωση ώστε να μειωθούν τα αρνητικά συναισθήματα καθώς έρευνες δείχνουν ότι η θετικότητα βοηθά την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Σημαντικό είναι να έχουν όλοι την ευκαιρία για προσωπική ενδυνάμωση, εξέλιξη (προσωπική – επαγγελματική) και ψυχολογική ευεξία.

Η διάρκεια μιας συνεδρίας είναι 50′ και πραγματοποιείται σε προκαθορισμένη ημέρα και ώρα. Η συνεδρία online είναι απόλυτα ασφαλής και ιδιωτική και πραγματοποιείται μέσω skype, viber ή messenger.

Ως ψυχοθεραπευτές δεσμευόμαστε, όπως και στις άλλες συνεδρίες, στην εχεμύθεια και στο απόρρητο τόσο από το θεραπευτικό συμβόλαιο όσο και από τον κώδικα δεοντολογίας.

Παρ’ όλους τους ενδεχόμενους περιορισμούς της, η διαδικτυακή ψυχοθεραπεία παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα.

Βιωματικά Σεμινάρια

Τι πιο ωραίο πράγμα από την εξέλιξη του ίδιου μας του εαυτού.

Οι άνθρωποι μαθαίνουμε καλύτερα όταν έχουμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε με ενεργητικό τρόπο. Τα βιωματικά σεμινάρια είναι ένα είδος σεμιναρίων όπου μπορούμε, με τη βοήθεια και την καθοδήγηση του εισηγητή, να έρθουμε σε επαφή με τον εσωτερικό μας κόσμο και τους γύρω μας. Με σημείο αναφοράς τις αισθήσεις μας, τα συναισθήματα μας, μέσα από κάθε βίωμα των ασκήσεων ανακαλύπτουμε πως αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας, ποιες είναι η επιθυμίες του, την εικόνα που έχουμε για αυτόν, τον τρόπο που σχετιζόμαστε μαζί του, τις αντιδράσεις μας. Μέσα από την αλληλεπίδραση, την επικοινωνία και το μοίρασμα,  κατακτούμε από κοινού τη γνώση και ανακαλύπτουμε ένα άλλο τρόπο ζωής και σκέψης για εμάς και τις σχέσεις μας με τους άλλους.

Στόχος μας είναι η ενδυνάμωση και η γνωριμία με τον εαυτό σας μέσα από μία ποικιλία μεθόδων, για μια ζωή ήρεμη όπως την έχετε ονειρευτεί. Καθώς θα έρθετε σε επαφή με τον δημιουργικό σας εαυτό, θα ανακαλύψετε τις δυνατότητες και τις ικανότητές σας για να αντιμετωπίζετε θετικά κάθε δυσκολία που συναντάτε. Πολλές φορές χρειάζεται να βιώσουμε κάτι για να το πιστέψουμε, να το νιώσουμε και έπειτα να δούμε την αλλαγή που θα μεταμορφώσει τη ζωή μας. Έτσι αναγνωρίζουμε, αποδεχόμαστε και εξελίσσουμε όλα όσα δεν μπορέσαμε πρίν.

Δείτε τα Βιωματικά Σεμινάρια του Harmonylife.