Αξία έχει να πιστεύω πως θα τα καταφέρω
Οι πόλεμοι, οι φυσικές καταστροφές, η στέρηση και η φτώχια αφήνουν σημάδια για όλη τη ζωή. Ένα από αυτά τα σημάδια είναι το «Κατοχικό σύνδρομο». Σύμφωνα με έρευνές που έχουν πραγματοποιηθεί μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο τα άτομα που πέρασαν έλλειψη κρέατος στην παιδική ηλικία πάσχουν από Κατοχικό σύνδρομο. Τα άτομα που πάσχουν από Κατοχικό σύνδρομο νοιώθουν φόβο πως θα ξανά ζήσουν έλλειψη του φαγητού και υπέρ καταναλώνουν κρέας ή τρώνε πάντα όλο το φαγητό τους, με αποτέλεσμα να είναι υπέρβαροι ή να έχουν καρδιακά προβλήματα. Γίνονται πιεστικοί απέναντι στους σημαντικούς άλλους για τη διατροφή τους (π.χ. τους πιέζουν να τρώνε περισσότερο). Δύσκολα πετάνε φαγητό και συνήθως αποθηκεύουν μεγάλα ποσοστά φαγητού για να είναι «έτοιμοι» σε περίπτωση πείνας.
Ανήκει όμως το σύνδρομο αυτό στο παρελθόν ή θα αγγίξει και την γενιά σημερινή ή ίσως και του μέλλοντος; Καθώς βρισκόμαστε στο τώρα, οι μελέτες δείχνουν πως η πείνα δεν θα αγγίξει εμάς ή τα παιδιά μας. Καθημερινά, υπερβολικό ποσοστό φαγητού πετιέται, συν, έχουμε ανακαλύψει αρκετούς τρόπους να συντηρήσουμε τα προϊόντα (είτε με φυσικό τρόπο, είτε μη). Σε ένα τεχνητό πλαίσιο μπορεί να συμβεί πείνα ή λόγο διάφορων άλλων παραγόντων. Για παράδειγμα, σε μια εμπόλεμη χώρα είναι δύσκολη η διείσδυση του φαγητού για ένα χρονικό διάστημα.
Είναι απίστευτο, και όμως το κατάλοιπο του Κατοχικού συνδρόμου είναι η παχυσαρκία. Η διατροφική συνήθεια κληρονομείτε από γενιά σε γενιά. Η υπερκατανάλωση παραμένει, όπως και το πρότυπο κατανάλωσης. Η μετάδοση συμπεριφορών, με τη σειρά της, μπορεί να εξηγήσει γιατί η κατανάλωση και η εξοικονόμηση συσχετίζονται σημαντικά μεταξύ των γενεών. Αν παρατηρείται ότι έχετε κακές διατροφικές συνήθειες, ότι αντιμετωπίζετε προβλήματα βάρους και είναι κάτι που συνεχίζεται για χρόνια στην οικογένεια σας ζητήστε βοήθεια από έναν σύμβουλο/ειδικό ψυχολόγος ή/και διατροφολόγο για να σπάσετε τον κύκλο και θα νοιώσετε ενέργεια και ζωντάνια!
Ελίνα Τελεντζή
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια