Ζεις τη ζωή σου ή απλά υπάρχεις ;

harmonylife.gr - Ζεις τη ζωή σου ή απλά υπάρχεις ;

Η προσωπική και η επαγγελματική ζωή θεωρούνται ακρογωνιαίοι λίθοι της καθημερινότητας και είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για την ευτυχία του ατόμου. Ωστόσο η εξισορρόπηση ανάμεσα σε αυτά τα δύο πεδία μπορεί ν’ αποδειχθεί δύσκολη,  ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες που ο έντονος ανταγωνισμός, οι υψηλές απαιτήσεις και η ανεργία απειλούν την ισορροπία αυτή και συνεπώς την αρμονία της ζωής μας.

Σήμερα, ίσως περισσότερο από ποτέ, που η πανδημία του Covid -19 ανέτρεψε την πραγματικότητα μας και διαμόρφωσε ακόμη πιο δυσχερείς συνθήκες, αποδιοργανώνοντας όχι μόνο την καθημερινότητα αλλά ολόκληρη την ύπαρξη μας, η ανάγκη του ατόμου για επαφή με τον ίδιο του τον εαυτό καθίσταται ακόμη μεγαλύτερη. Σήμερα, που όλα γύρω μας είναι ρευστά και σαθρά, η ανάγκη για ενδυνάμωση του εαυτού μας είναι η μόνη λύση για να προχωρήσουμε στην δημιουργία του αύριο που θέλουμε και ονειρευόμαστε. Ναι, ακόμη και σήμερα. Ναι, υπό αυτές τις συνθήκες. Οι συνθήκες δεν θα είναι ποτέ ιδανικές για να αλλάξουμε δουλειά, να φύγουμε από μία σχέση που δεν μας γεμίζει, να κάνουμε την αλλαγή που πάντα ονειρευόμασταν αλλά δεν τολμούσαμε. Οι συνθήκες γύρω μας δεν είναι ποτέ ιδανικές. Όταν όμως το μέσα μας είναι δυνατό, οι συνθήκες έξω από εμάς θα μας αφήνουν ανεπηρέαστους. Ο μόνος δρόμος για την κατάκτηση των θέλω μας, των ονείρων μας,  είναι μέσα από την ενδυνάμωση του εαυτού μας και την αυτογνωσία. 

Χτίζοντας έναν ισχυρό Εαυτό και όχι ένα ισχυρό Εγώ, τότε θέτουμε τα θεμέλια της ζωής μας, τα οποία εξαρτώνται από εμάς και μόνο εμάς. Ό,τι πηγάζει από μέσα μας, από την ψυχή μας, είναι συνειδητό και μένει ανεπηρέαστο και αμετάβλητο από οποιαδήποτε συνθήκη. Ό,τι διαμορφώνεται από τους εξωτερικούς παράγοντες και τις συνθήκες, μας μετατρέπει σε έρμαιο των καταστάσεων και υποχείριο των συνθηκών. Εσύ; Τι πραγματικά επιλέγεις να είσαι; Κυρίαρχος της ζωής σου ή έρμαιο των καταστάσεων; 

Για να έρθει η αλλαγή στην ζωή μας, χρειάζεται να αλλάξουμε εμείς τον τρόπο που βλέπουμε τον ίδιο μας τον εαυτό αλλά και τις θέσεις μας απέναντι στα πράγματα και την ζωή. Και η αλλαγή αυτή δεν έρχεται από μόνη της, αλλά με προσωπική δουλειά. Με αποφασιστικότητα και αγάπη προς τον εαυτό μας. Όταν γνωρίσουμε και  αγαπήσουμε πραγματικά τον εαυτό μας, τότε θα απελευθερωθούμε από τον όποιο φόβο και όποια δυσλειτουργικά πιστεύω που τόσα χρόνια μας εγκλωβίζουν σε μία καθημερινότητα που απλά υπάρχουμε και σαμποτάρουν τα θέλω μας. 

Ηρώ Σίμου

Personal Development Coach